Good vibes: over energie, frequenties en aboriginal healing

Jocelyn in gesprek met Monique

Het Surfana Festival mag dan wel niet doorgaan, er staat nog steeds een prachtig team, gedreven door passie en visie. Daarom delen we de inspirerende perspectieven en verhalen achter de clinics en workshops, verteld door de bijzondere mensen die dicht bij Surfana staan.

Stel je voor, na een lange, zonnige surf sessie lig je op een tafel. Je ruikt wierook, voelt de namiddagzon door het raam en hoort een rustgevende Spotify lijst in de background. Therapeut Monique zal je het komende uur een ‘energy healing’ geven. Wat is dit precies?

Albert Einstein zei het al in 1916: alles op aarde bestaat uit een vorm van energie, een wereld die wij met het blote oog niet kunnen waarnemen. Dingen trillen en hebben een frequentie. Ook jij als mens, schijnt. Vanaf dit perspectief is een healing het lezen en helen van iemands persoonlijke energie. Complex verhaal als je er dieper op in wil gaan, maar ik voel er zeker wat voor. Het heeft me altijd geboeid. Dus onderga ik met nieuwsgierigheid de energy healing sessie van therapeut Monique. 

Wat ik in ieder geval wel goed begrijp is dat die wereld van energie eigenlijk niet goed te begrijpen is. Wat je kan waarnemen en verklaren is de leidraad voor de waarheid. Dat leren we op school. Alles wat niet uitgelegd kan worden is per definitie nep of bijgeloof. Scientific facts or it didn’t happen. Gevolg hiervan is dat mystieke, zweverige en bovennatuurlijke zaken een aantal eeuwen niet echt veel waardering hebben gehad in onze westerse samenleving. 

Maar: het tij begint te keren. Mensen zoeken alternatieve verhalen over hoe de wereld om zijn as draait, waaronder ikzelf. Want: we zijn gewend aan Wi-Fi, Bluetooth en andere onzichtbare processen, dan moet zo’n verhaal van Einstein toch ook ergens op slaan? Daarom interview ik Monique. We praten over van alles, maar met name over haar werk met energie.  Als interviewer wil ik hierover van alles weten, begrijpen en verklaren. Maar schijnbaar en ironisch genoeg is dat niet echt de bedoeling, vindt Monique. Lees verder over haar werk en ideeën. 

Q: Monique, energy healer wordt je niet zomaar. Hoe kwam je in deze rol terecht?
Een aantal jaar geleden werkte ik bij een grote bank. Het geld rolde binnen, reisde veel en maakte vaak promoties. Toch was ik eigenlijk niet gelukkig. Ik maakte keuzes met mijn hoofd in plaats van met mijn hart. Dit resulteerde in een burnout: ik had mijn gevoel zo lang genegeerd dat ik er in eerste instantie niet eens meer bij kon.

Q: Dat klinkt niet best. Wanneer viel het kwartje voor jou?
Toen ik José Antonio Manchado uit Lanzarote ontmoette –  een meester in energetische healing en fervent surfer – veranderde alles. Als dochter van een astroloog en Reiki master groeide ik op met energiewerk en spiritualiteit, maar heb me sinds mijn pubertijd daarvoor afgesloten.  Hij leerde mij eeuwenoude Aboriginal en Tibetaanse vormen van healing. Uiteindelijk gaf ik mijn goede baan op en ik koos voor vrijheid, mijn hart volgen en mijn bedrijf opzetten. Zonder inkomen, zonder zekerheid maar vooral zonder seconde spijt. Want als je datgene doet wat je werkelijk gelukkig maakt, is al het andere bijzaak.

Aboriginal tekening

Aboriginal tekening, vervaardiger onbekend, bron: Monique Bouwmeester.

 

Q: Monique, wat is volgens jou het basisprincipe van waaruit we healing kunnen begrijpen?
Alles is energie. Als je weet dat iedere cel en orgaan in je lichaam vibreert op een bepaalde frequentie, kun je je ook voorstellen dat je die trilling kunt beïnvloeden. Daarmee ontstaan veranderingen. Als een lichaamsdeel gezond is, trilt het in harmonie met de rest van het lichaam. Als deze frequentie wordt verbroken, ervaren we ongemak, pijn en ziekte. Vergelijk het met een steen die je in in een waterplas gooit. De rimpeling in het water die dit veroorzaakt is zichtbaar en voelbaar voor de hele waterplas en veroorzaakt een verschuiving.

Q: Kun je wat meer vertellen over de opleidingen die je hebt gevolgd?
Er zijn veel meer soorten geneeswijzen geweest dan wij nu gebruik van maken. Een aantal jaren geleden is besloten dat de eeuwenoude kennis ook met de Westerse wereld gedeeld mocht worden.Ik ben opgeleid in Tibetaanse Healing, Aboriginal healing, Reiki en Pranic Healing uit de Chinese en Filipijnse cultuur. Voordat we moderne ziekenhuizen hadden, genazen de oude volkeren hun mensen al met behulp van energie en alles wat de natuur brengt. De healing methode van de Aboriginals is ruim 40.000 jaar oud: de moderne geneeskunde is pas in de 19e eeuw ontstaan.

Q: Wat gebeurt er met je als je er eigenlijk stiekem helemaal niet in gelooft, of moeite hebt om te begrijpen met wat er met je gebeurt? Werkt het dan ook?
Ik zou tegen iedereen willen zeggen: geloof het vooral niet maar ervaar het zelf. Je hoeft nergens in te geloven en je hoeft het al helemaal niet te begrijpen. Doe ik ook nog steeds niet. Er voor open staan, geen verwachtingen hebben en nieuwsgierig zijn is genoeg. Het willen begrijpen is iets van de ‘rational mind’, dit werk gaat over voelen en ervaren wat het met je doet zowel fysiek als emotioneel.

“Je hoeft nergens in te geloven en je hoeft het al helemaal niet te begrijpen. Doe ik ook nog steeds niet.”

Q: Zie je ook echt daadwerkelijk energie, en is dat altijd al zo geweest?
Inmiddels kan ik af en toe energie zien, maar het zien is voor mij niet zo interessant. Het gaat om het voelen. Tijdens een sessie werk ik grotendeels met mijn ogen dicht. Ik voel waar energie nodig is en kan blokkades verwijderen. Let wel: ik heb geen bijzondere gave. Het is ook niet mijn energie die ik geef, ik heb geleerd me te verbinden met de universele energie en aarde energie. Ik ben slechts het kanaal. Iedereen kan het leren. Het vergt na je opleiding vooral toewijding, oefening en plezier.

Q:Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt?
Voor mij is iedere sessie bijzonder. Je weet van te voren nooit hoe een behandeling uitpakt. Sommigen mensen zijn na één keer van al hun jarenlange klachten af, anderen hebben voor het eerst in hun leven volledige innerlijke rust ervaren en weer anderen kregen plotselinge inzichten op vragen waar ze mee rondliepen. Alles is mogelijk.

Q: Wij surfers praten vaak over ‘good vibes’. Bij Surfana is dit een waar begrip. Waar hebben we het dan precies over, vanuit energetisch oogpunt? Wat zijn ‘bad vibes’ dan precies?
Als je zegt dat iemand goede vibes heeft, heb je het eigenlijk over de trillingsenergie van die persoon. Je voelt van nature of het iemand is waar je graag bij in de buurt bent (good vibes) of waar je liever ver weg van blijft (bad vibes). Je voelt als het ware de energie en hoe die resoneert met jouw energiefrequentie.

Q: Je geeft nu healings op de camping en in Haarlem en op de Veluwe. Heb je nog mooie plannen voor het aankomend jaar, bijvoorbeeld een nieuwe opleiding, of iets anders?
Ik wil graag mijn bekendheid vergroten omdat ik het iedereen gun om innerlijke rust terug te vinden. Daarnaast ga ik in het najaar het derde level van Aboriginal Healing volgen. Dit wordt de eerste groep ter wereld die dit level mag doen en ik kan niet wachten om mijn kennis nog verder te verdiepen. Daarnaast zet ik in op toffe samenwerkingen. Ook met Surfana voor volgend seizoen :-).

Q: Wat raad je mensen aan die er voor openstaan en willen leren over de wereld van energie?
Gewoon doen. In eerste instantie om jezelf te helpen. Hoe fijn is het als je de tools in handen krijgt om rust en harmonie te creëren? Er zijn veel verschillende methodes, dus kies wat jou het meeste aanspreekt. Daarnaast kan ik ook nog twee boeken aanraden, geschreven door Jose Antonio Manchado en Adam McLeod.

Voor wie nieuwsgierig is geworden: Monique is onze buurvrouw en geeft haar healings in de Zen zone camping de Lakens – naast ons surfcamp-  en in haar praktijk aan huis in Haarlem. Check haar website voor meer informatie. 

Bronnen

Greene, Brian (vert. Marianne Kerkhof), De ontrafeling van de kosmos. Een zoektocht naar de theorie van alles. vol. 11., Amsterdam 2003.

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Website by Sturdy digital