Door: Rosie Ungheretti
Surfani’s zijn goede verhalenvertellers. Avonturen worden gedeeld, ideeën met elkaar uitgewisseld en hersenen worden gekraakt. Ook zetten we elkaar graag aan het denken. We zien de dingen graag vanaf een andere plek, perspectief, in een ander licht. Verwacht daarom in deze categorie reflectie, perspectief en verhalen waarin Surfani’s de diepte in gaan. Voor deze week schreef Rosie over the blue mind. Ze deelt haar ideeën en ervaringen over hoe je kalmte kan ervaren tijdens het surfen.
Eén zijn met het water, overgoten door rust en vrede. Een blue mind is een meditatieve ‘staat van zijn’ die steeds bekender wordt onder surfers. Wat het precies is en hoe kun je het bereiken? Dit is voor iedereen anders. Toch wil ik de poging doen om je een stukje verder op weg te helpen in je reis naar de kalmte en het kunnen dansen op het ritme van de zee.
The blue mind voor mij
Voor mij is urenlang vertoeven in het water de ultieme vorm van mindfulness. Ik denk dat er geen plek op de wereld is waar ik me meer op mijn gemak voel. Het ruiken van de zoute zeebries, het geluid van meeuwen en vissen die rond je board springen. Het wachten op de perfecte golf.
Het zo één zijn met de natuur is alleen niet zo vanzelfsprekend als deze woorden het doen lijken. Ik zou liegen als ik zeg dat ik me als een vis in het water voelde toen ik begon met surfen. Ik voelde me vaak bang en gefrustreerd. Mijn gedachten bleven maar rondspoken in mijn hoofd, terwijl ik golf na golf omgeklapt werd door het woeste water. Hoe kom je van deze shitstorm in je hoofd naar het geluid van stilte?
Een meditatieve staat van zijn
Kijk, ik ben geen goeroe die je probeert over te halen naar the blue side. Wel heb ik veel onderzocht en gelezen over deze ease die ik in het water vond. Zo kwam ik terecht bij de term blue mind. Marine bioloog Wallace J. Nichols legt uit dat we dit moeten begrijpen als een meditatieve staat van zijn die mensen aannemen wanneer ze in, rond en onder het water zijn. Het tegenovergestelde van the blue mind is dan the red mind. Dit is een angstige, over-gestimuleerde staat van zijn. Deze red mind kleurt ons dagelijks leven, omdat we vaak aan een stroom van continue prikkels en druk worden blootgesteld. In zijn boek uit 2014 beschrijft hij hoe het komt dat water een kalmerend effect heeft op mensen. Dit heeft te maken met fysiologische reacties die ontstaan bij het zien van water.
Vind je eigen weg
Het klinkt natuurlijk heerlijk om bij het zicht van water die red mind achter je laten, maar toch merk ik bij mezelf en anderen dat dit bij surfen niet altijd het geval is. Er komen vaak veel gedachten en patronen op, die de meditatieve effecten van het water overschaduwen. Wel kunnen we met bewuste aandacht onszelf nog meer onderdompelen in de effecten van the blue mind.
Zoals met alle ontwikkelingen die we in ons leven doormaken, is zelfbewustzijn de sleutel. Bewustzijn is een staat van zijn waarin je je bewust bent van gedachten, overtuigingen, gevoelens, sensaties en van je omgeving. Je kunt dit aanboren in het water door op te merken wat er voor gedachten, patronen en gedrag boven komen drijven tijdens je sessie. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht kun je de bewuste beslissing maken om het er te laten zijn, maar er niet door gegrepen te worden. Pro-surfer Tom Carroll legde eens uit dat zelfbewustzijn en surfen elkaar versterken, omdat je je continu uit je comfort zone haalt en betrekt bij de natuur. Uiteindelijk maak je een transitie van zelfbewustzijn naar zeebewustzijn.
“We kunnen de oceaan niet beheersen. Ze rolt zoals ze wilt. Uiteindelijk moeten we vertrouwen in dat de zee ons geeft wat we nodig hebben.”
Dit klinkt makkelijker dan het is. Wij mensen houden van controle en dat kan dit proces nog wel eens in de weg zitten. We willen er zeker van zijn dat we niet verrast worden. We pakken de rail van onze boards en houden ons daaraan stevig vast. Of peddelen uit terwijl we vloekend door golven worden overspoeld. Surprise: we kunnen de oceaan niet beheersen. Ze rolt zoals ze wilt. Zonder te spiritueel te willen zijn, zou ik zeggen dat het draait om het vertrouwen in de oceaan in dat ze ons geeft wat we nodig hebben. Sta de oceaan toe om je persoonlijke trots af te schrapen, golf na golf.
We hebben vast allemaal wel eens zo’n heuse zeerot gezien. Het zijn de surfers die altijd op de goede plek zijn en de beste golven pakken. De surfer die ineens weg peddelt van de massa en de beste set van de dag daar surft. Nichols schreef hier in 2015 over in Surfer Magazine. Hij concludeert hierin dat je dit kunt bereiken het surfen vanuit een hyperfocus. Dit wordt ook wel door anderen de flow-state genoemd, waarbij je een taak uitvoert met onverdeelde aandacht. Je tuned hierdoor in op de zee.
Praktische tips
Nu we wat meer weten over bewustzijn, de blue mind en hoe heerlijk dit kan zijn, is het tijd voor wat handige tips. Je kunt de volgende technieken gebruiken, om jezelf op een praktische manier op weg te helpen naar de bewuste kalme mind.
- Het creëren van een routine voor je gaat surfen
Hierbij doe je voor iedere sessie dezelfde reeks aan taken. Je zorgt dan dat je volledige aandacht erbij betrokken is. Je mind kalmeert dan, wat je vast kan houden tijdens het uitpeddelen. Practice makes perfect, uiteindelijk zullen je hersenen de kalme mind van de routine koppelen aan het surfen. Het kalme gevoel blijf je dan ervaren gedurende je surf sessie. Dus in plaats van je board te grijpen en het water in te rennen als een kind dat een ijsje ziet, neem je tijd voor je het water ingaat. Zoek de routine die voor jou werkt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een tijdje naar de golven staart, in alle rust je board in de waxt, een gebed opzegt of gewoon een warming up doet. Wat het ook is, het is allemaal goed.
- Visualisatie
Dit is een techniek die veel wordt gebruikt in performance psychologie. Je kunt er alles mee bereiken. Zoek een rustige plek, sluit je ogen en stel je voor dat je volledig opgaat in deze blue mind. Betrek je zintuigen zoveel mogelijk in je verbeelding en adem door de ervaring. Je hersenen zullen in het beeld gaan geloven en de volgende keer dat je uit peddelt kun je al een verschil merken. Hoe vaker je visualisatie beoefent, hoe makkelijker het wordt om het te gebruiken. Je kunt het zelfs in het water gebruiken, als je voelt dat je hoofd begint te razen. Visualiseer weer, haal adem en ga door met je sessie.
- Het ontwikkelen van je kennis van de oceaan
Sommige mensen vinden gemak en vertrouwen in kennis. Er is eindeloos veel te weten over het water en hoe het allemaal werkt. Als je weet dat je controle kan loslaten als je iets goed begrijpt, investeer hier wat tijd in. Leer de wereld onder je board kennen, hoe golven ontstaan en hoe het getij werkt. En vergeet ook vooral niet om te leren door ervaring. Als je dan eenmaal uitgepeddeld bent met al die kennis op zak, vind je vertrouwen en geef je over aan het water.
Weet je, de sky is the limit. Persoonlijk kijk ik nergens meer raar van op. Twee jaar geleden op het zonnige strand van Santa Cruz in Californië heb ik een heerlijk tafereel mogen aanschouwen. Deze beste man nam het stretchen voor het surfen erg serieus en had een hele dans voor zichzelf bedacht waarin geen spiertje gespaard bleef. Dertig minuten later ging hij het water in en surfte de sterren van de hemel. Dus nou ja, niets is raar.
Ik hoop dat je jouw weg en versie in blue mind zult vinden, en de technieken je helpen om daar te komen. Onthoud dat het tijd en energie kost om je hierop af te stemmen. Dus klim in de startblokken en begin, maar neem het poco a poco.
Bronnen
Liquid serenity, Praia do Tofo Mozambique, 2019, Demi Kerkhof, https://www.demikerkhof.com/.
Barnett Richard, The Surfers Mind, 2004.
Nichols Wallace J. , “Blue mind”, 2015.
Nichols Wallace J., “Surfer magazine: the blue mind”, Surfer Magazine, 2015. https://www.oceanfdn.org/sites/default/files/Surfer%20Magazine%20June%202015.pdf