Brain freeze. Over ijsbaden en mentale grenzen (als die er al zijn)

Jocelyn in gesprek met Evert

Het Surfana Festival mag dan wel niet doorgaan, er staat nog steeds een prachtig team, gedreven door passie en visie. Daarom delen we via Surfana Magazine de verhalen achter de clinics en workshops die je anders had kunnen meemaken tijdens het festival. Verwacht inspirerende perspectieven en mooie verhalen, verteld door de bijzondere mensen die dicht bij Surfana staan.

We trappen af met een gesprek met de organisator van de ijsbad clinic. Surfers kennen kou, ademhalings- en concentratie technieken van de Hawaiiaanse ‘big wave surfer’ Laird Hamilton. Maar inmiddels zijn dit soort dingen niet alleen meer weggelegd voor atleten. Dit mede door icoon Wim Hof en de mensen die zijn ideeën uitdragen. Wat is er zo bijzonder aan die Wim Hof methode?

Voor wie nog nooit in een ijsbad heeft gezeten, ik kan vertellen: het doet wat met je. Je overwint niet alleen de kou, maar ook iets anders. Alsof je de hele wereld aankan en je brein op mute gaat. Want wanneer jij jezelf in een ijskoud bad dompelt, denk je niet meer aan je administratie, boodschappenlijst of een jarige oudtante die je nog moest bellen. Is dit brain freeze in de letterlijke zin van het woord?

Hierover praat ik met Evert Hettema, ervaren Wim Hof Methode instructeur en eigenaar van Boga trainingen en trouwe organisator van de populaire ‘ice bath challenge’ clinic op Surfana Festival. Tijdens het gesprek word ik uitgedaagd om zonder wetsuit te gaan surfen in onze koude Noordzee, onder een koude – maar ook echt koude – douche te staan en grenzen niet meer als grenzen te zien.

Q: Evert, een ijsbad nemen. Waarom zou je dat doen? En waarom zou iedereen dat moeten doen?
Je traint daarmee het cardiovasculair systeem, zorgt voor een betere doorbloeding en versterkt je mentale gesteldheid. Als je het koud heb, maak je meer witte bloedcellen aan  – de mariniertjes in je systeem. Deze mariniertjes verhogen je energielevel. Daarnaast zorgt de Wim Hof methode voor minder stress. We leven in een wereld van veel externe prikkels en worden veel blootgesteld aan prestatiegericht werk. Dit richt op den duur schade aan. Door kou te ervaren verlaag je je stresslevel.

Q: Waarom is deze methode interessant voor zowel fanatiekelingen als lifestylers (mensen die soms sporten, maar niet super fanatiek zijn)?
Deze methode zorgt ervoor dat je je bio-chemie terugbrengt naar de juiste verhoudingen. Je creëert dus een betere versie van jezelf. Zie het als tanden poetsen. Als je dat niet dagelijks doet rotten de tanden op den duur weg. Dagelijks drie ronden van de ademoefening en koud douchen versterkt het immuunsysteem en hart en vaatstelsel. Doe je dit niet en je beweeg je te weinig, dan loop je een hoger risico op hart – en vaatziekten. Overigens hoef je niet gelijk een ijsbad in. Begin maar gewoon met koud te douchen.

“Ga es een keer surfen in je zwembroek als het weer zegt dat je je wetsuit moet dragen.”

Q: Over bio-chemie heb ik je vaker gehoord: je kunt je eigen bio-chemie upgraden. Op je website schrijf je dat je je eigen alchemist bent. Hoe werkt dat precies?
Je kunt dit vergelijken met een computer, die na een lange tijd overvol raakt, trager wordt en uiteindelijk crasht. De computer moet dan gereset worden naar de fabrieksinstellingen. Door de ademoefening waarbij je gedurende 40 keer flink gaat ademhalen wordt je bloed alkalisch. Daarna stop je met ademen tijdens een uitademing en heb je lange tijd geen behoefte om te moeten ademen. Deze periode van niet ademen noemen we ‘de retentie tijd’. Je hersenstam is hier niet op geprogrammeerd en zet alle zeilen bij om je in leven te houden. Dit doet je lichaam door een enorme boost adrenaline te droppen. Dit is het geheim, want daarmee reset je je bio-chemie naar de juiste verhoudingen.

Q: Een Wim Hof discipel wordt je niet zomaar. Welke weg heb jij hiervoor afgelegd?
Poeh… Heb je even, haha. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en daar veel van geleerd. Het belangrijkste is dat er altijd keuzes zijn in je leven, ook al lijkt dat soms heel moeilijk en beangstigend. In 2013 ben ik in contact gekomen met Wim. Gelijk daarna volgde ik een opleiding tot instructeur van anderhalf jaar. Ik noem mijzelf een discipel want I talk the talk, and walk the walk. Ik geef door wat Wim mij geleerd heeft, maar ik leer zelf ook nog elke dag. Dit niet vanuit een hogere macht of religie, maar vanuit de hechte vriendschap met Wim en mijn geloof in het feit dat we met deze methode allemaal op dagelijkse basis gezonder kunnen leven.

Q: Je maakt vaak expedities naar het buitenland. Wat was je grootste avontuur?
Bij het korps mariniers zat ik bij een eenheid die gespecialiseerd was in arctic training, een koud weer en parachutisten compagnie. Toentertijd, in de jaren tachtig, had ik geen idee van een Wim Hof methode. We trainden in het hooggebergte van Schotland en bivakkeerden lange periodes boven de poolcirkel in het hoge noorden van Noorwegen. Toch was de beklimming in 2015 van de hoogste berg in Polen met Wim in korte broek en ontbloot lichaam een hoogtepunt. Zelfs met – 25 graden celsius op de top voelde ik geen kou.

Q: Jouw visie is dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze denken. Kun je dit toelichten?
Dat is nu juist het probleem. We denken teveel. Uit het hoofd en in het hart. Daarmee wordt je sterk, gelukkig en gezond. Voelen is begrijpen hoe het ervoor staat. Dat is precies wat je bereikt als je de methode beoefent.

Q: Je runt ook een boks- en yogaschool. Waarom precies deze sporten, en wat maakt beiden in je los? Zou surfen in hetzelfde rijtje passen qua beleving, of toch niet?
Boksen heb ik in wedstrijdverband gedaan en blijft voor mij de ultieme sport die het hele lichaam traint. Yoga zorgt voor rust en verbinding. Ik combineer boksen en yoga in één workout van 75 minuten. Je leert dat je tijdens het boksen ook kunt ontspannen. Ook tijdens het surfen kun je door het controleren van je adem ontspannen tijdens de inspanning. En dat leer je dus met de Wim Hof Methode en met Boga, de workout die ik in 2013 bedacht heb.

Q: Deze winter heb ik geprobeerd met kou te surfen. Ik kwam er als een ijsklontje uit en kon pas na een half uur mezelf uit mijn wetsuit wurmen. Bestaat er zoiets als koud- en warmbloedige mensen, waarin iemand van nature beter bestand is tegen kou?
Er zijn altijd mensen die beter bestand zijn tegen de kou of tegen de warmte. Elk mens is uniek. Door het dagelijks beoefenen van de Wim Hof methode kun je je pijngrens verleggen en train je je brein en je gestel om beter om te gaan met het koude.

Q: Waarom zou de Wim Hof methode voor ons surfers super handig zijn om toe te passen?
Je bent beter bestand tegen de koude, als je dagelijks een koude douche neemt of lekker dompelt in het buitenwater. Ga es een keer surfen in je zwembroek als het weer zegt dat je je wetsuit moet dragen. Train je gestel en verleg je mentale beperkingen. Door de ademoefening creëer je zuurstofgebrek, een effect dat je ook wil bereiken met met hoogte stage training. Zo ontwikkel je zowel een betere conditie als je uithoudingsvermogen.

Q: Je praat over mentale grenzen. Wanneer weet ik dat ik deze heb bereikt?
Stap maar een ijsbad in. Er zijn geen grenzen. Dat is wat je je jezelf wijs maakt. Grenzen zorgen voor beperkingen.

Q: Je bent elk jaar op het festival. Net als iedereen baal je natuurlijk dat we dit jaar niet mogen. Wat vond je tot nu toe altijd het mooiste aan het festival?
Surfana Festival is elke keer een prachtige ervaring waarvoor zo dankbaar ben, dat ik met name young dudes en lovely young girls de methode mag leren. Ik wil hen inspireren dat er in het leven altijd keuzes zijn die je verder brengen en wijzer maken.

“Er zijn geen grenzen. Dat is wat je je jezelf wijs maakt.”

Q: zijn er nog andere mooi plannen in het vizier voor jou?
Ik ga retreats organiseren in de Sierra Nevada, Zuid Spanje. Daar zit ik op dit moment en neem maar van mij aan dat het ook hier in de bergen erg koud is. Mooie natuur, bergbeken en natuurlijk een prachtige locatie waar we kunnen chillen en relaxen. IJsbaden zijn aanwezig.

IJsbaden zijn aanwezig. Noted. We begrijpen inmiddels goed waarom. Ik ben overtuigd van de vrijwillige brain freeze. Was ik al, maar nu nog meer. Daarom stap ik morgenochtend cold turkey (ha ha) onder een ijskoude douche. Alvast trainen voor de clinic die je zal geven in op het festival in 2022. Benieuwd naar meer over de Wim Hof methode, Boga Europa en wat Evert verder gaat doen? Stoked geworden om workshop uit te proberen? Of misschien zelfs mee op avontuur naar Sierra Nevada? Check zijn website voor het programma en meer info.

 

 

 

 

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital