Door: Marijn Brull
Surfana introduceert ‘Surfani Community’, waarin we kennismaken met de bijzondere karakters achter Surfana Collective. Onze schrijvers gaan aan tafel voor een goed gesprek met de crew. Surfani’s worden uitgedaagd om te vertellen over de gedurfde maar mooie keuzes die je maakt als je kiest voor ‘the good life’.
Chris Morgan, a.k.a. Captain Morgan, werkt al een paar jaar voor Surfana. In een vorig leven was hij eigenaar van een surfschool in Columbia, nu mag hij zichzelf hoofdinstructeur van Surfana noemen. Een hoofdinstructeur gaat over alles wat wij in het water leren aan onze studenten, maar is ook het gezicht van de surfschool op het strand. En dat is Chris zeker. Je herkent hem aan zijn blonde krullen, vriendelijke gezicht en catchy one-liners. Je kan niet om hem heen, want hij is er altijd. Schrijfster Marijn sprak met hem over zijn leven als surf coach, de aard van seizoensgebonden werk en de surf industrie.
V: Als je jezelf mocht beschrijven in de ‘shape’ van een board, wat voor board zou je dan zijn?
Mijn board moet een beetje funky en spicier zijn dan alle normale boards. Trouwens, hoe cool zou het zijn om een doorzichtig board te hebben, zodat je tijdens het surfen de golven kunt bekijken? Een board dat bij mijn persoonlijkheid past zou een board zijn dat vervangbare onderdelen heeft, zodat je hem in elke situatie en onder alle omstandigheden kunt surfen. Net als ik: ik ben over het algemeen goed in alle situaties en kan me gemakkelijk aanpassen.
“Hoe cool zou het zijn om een doorzichtig board te hebben, zodat je tijdens het surfen de golven kunt bekijken?”
V: Chris, je komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Hoe is een jongen uit een klein dorp in de wereld van surfen terechtgekomen?
Ik kom oorspronkelijk uit Darby, een van de meest centrale steden van Engeland. Niet aan zee dus. Met surfen begon ik toen ik 9 jaar oud was, tijdens een familievakantie in Cornwall. Je kent het gevoel, je pakt een paar golven en that’s it: je bent verslaafd voor de rest van je leven. We gingen maar één keer per jaar naar Cornwall, dus zodra ik oud genoeg was om zelf te rijden, ging ik zelf vaak heen en weer. Uiteindelijk besloot ik mijn instructeurs diploma te halen. Op die manier kon ik de elke dag op het strand doorbrengen.
V: Sinds een paar maanden ben je onze nieuwe hoofdinstructeur. Wat vind je het leukste aan werken in de surf industrie?
Zoals ik al eerder zei: waarom ik voor dit leven heb gekozen is omdat ik zo altijd op het strand kan zijn. Wel ben ik altijd instructeur gebleven omdat het gewoon echt een leuke baan is. Je bent continu buiten en je ontmoet interessante persoonlijkheden. Dit gaat cheesy klinken, maar surfen heeft mijn leven veranderd. Ik vind het mooi om dat gevoel aan anderen door te geven. Een baan van negen tot vijf is niks voor mij en het gevoel van zand tussen je tenen, de zon op je huid en het zout… dit is waar het allemaal om draait voor mij.
V: Hoe groot is de rol van surfen op dit moment in je leven?
Zelfs nu ik een grown man ben, is surfen nog steeds mijn hoogste prioriteit. Ik zie mezelf niet iets anders doen en draai door als ik niet in de buurt van de zee ben. Het houdt me op het rechte pad. Vroeger was surfen een mooie toevoeging aan het leven, nu is het is een behoefte geworden. Ik ben stiekem een sea dog.
V: Het is een feit dat werken als surf instructeur een seizoensgebonden baan is. Wat doe je meestal de andere helft van het jaar en wat spreekt je zo aan aan deze manier van leven?
Simpel: ik pak mijn koffer en vertrek naar een tropisch land om eigenlijk precies hetzelfde te doen. Dat is het mooie aan deze baan. Als surf instructeur kan je naar elk surfbaar strand in de wereld gaan en daar werken. Ik ben niet graag lang op dezelfde plek, dus rondtrekken houdt het interessant voor mij. Wanneer ik ergens heen reis, heb ik meestal maar genoeg geld om een paar weken te overleven. Is het geld op? Dan vind ik wel weer een oplossing. Het mooie is dat kansen mij lijken te vinden. Een uitdrukking die ik graag gebruik is: ‘ik leef in de wind’, ik ga mee met welke kant de wind opgaat.
V: Ik weet dat je veel hebt gereisd in je leven. Je hebt zelfs een tijd een surfschool in Columbia gehad Zou je ons iets meer kunnen vertellen over deze fase in je leven?
Columbia was absoluut een groot en wild avontuur. Ik heb het geluk gehad om een Australische kerel te ontmoeten op wiens surfschool ik mocht passen voor een paar maanden toen hij er even tussenuit kneep. Hoe ik die Colombiaanse surfschool leidde, werd opgepikt door wat local jongens uit de buurt met een stuk grond. Zij gaven me de kans om daar mijn eigen school te openen. Surfen was daar nog nieuw, dat maakte het allemaal heel bijzonder. Nu werk ik samen met mijn broer aan een project in Sri Lanka. Zoals ik al zei: ik ga waar de kansen zich voordoen.
“Mijn baan is letterlijk nieuwe surfers ‘maken’, mensen enthousiasmeren om meer te surfen via Surfana. Hoe hypocriet zou ik zijn om te klagen over overvolle line-ups?”
V: De surf branche is de laatste jaren enorm gegroeid. Wat is jouw mening over de snelgroeiende surf industrie?
Ik heb nooit dat ‘tribal instinct’ gehad, omdat ik nergens een ‘local’ ben. Mijn baan is letterlijk nieuwe surfers ‘maken’, mensen enthousiasmeren om meer te surfen via Surfana. Hoe hypocriet zou ik zijn om te klagen over overvolle line-ups? Het is natuurlijk zo dat er maar een bepaald aantal golven zijn, dus hoe meer mensen surfen, hoe minder golven over blijven voor de rest. Toch kan ik daar geen negatief standpunt over innemen. Surfen heeft mijn leven veranderd en ik gun dat iedereen. Het enige minpunt is dat surfen minder avontuurlijk is geworden. Tegenwoordig kun je alles vooraf online vinden en valt er niet veel meer te ontdekken, lijkt het. Hoe cool zou het zijn om terug te gaan naar de tijd waar surftrips net zo waren zoals in de film ‘The Endless Summer’?
V: Welke visie zie je voor Surfana en wat denk je dat jij hieraan kunt bijdragen?
Ik zie veel potentie voor ons Surfani’s om te surfen op plaatsen met consistente golven. Ik zou het zo ‘epic’ vinden om onze studenten mee te nemen naar het buitenland. Het Nederlandse surf seizoen duurt zes maanden dus er zijn nog zes maanden over die niet gebruikt worden, dus wie weet wat er nog voor ons ligt! En, wat ik aan Surfana toevoeg… lame jokes en een hoop gezelligheid haha.