Een bewust leven op vier wielen

Door: Rosie Unggerethi 

Wakker worden in je cosy-camper van de zonnestralen die door de ramen komen. Je deuren openen en de zilte zoute zeelucht vliegt je om de oren. Je gaat voor een kort surfje voordat je, je kampeerstoeltje uitklapt en je ontbijtje opeet met zicht op zee. 

Glimlachen en zonnestralen, Portugal, 2020, Bron: Rosie Ungheretti, uit eigen archief.

Dit klinkt toch heerlijk? Dat is het ook zeker. Helaas is het fenomeen – wat men van-life noemt – een beetje uit de hand aan het lopen. Dit zorgt voor de nodige problemen en creëert nogal wat spanningen bij de lokale bevolking. Gelukkig kunnen we van alles doen om ons leven in de camper vriendelijk te maken voor zowel milieu als lokale medemens.

Ieder jaar vertrekken hordes mensen met hun vierwielige huizen naar het zuiden om te surfen. Ik geef ze groot gelijk! Het is fantastisch om de winter te kunnen vermijden en jezelf te omringen met prachtige natuur en idyllische golven. Ook ik ben vorig jaar weer met mijn busje erop uit gegaan. Ik merkte alleen dat er heel wat veranderingen waren ten opzichte van mijn trip vijf jaar geleden. Twee veranderingen hiervan zijn mij heel sterk bijgebleven.

Allereerst zag ik de ravage in de natuur. Waar ik vijf jaar geleden ergens in de natuur stond te genieten van de rust en reinheid, stond ik nu op een plek met minimaal tien of twintig andere busjes. Net zulke natuurliefhebbers als ik zou je denken, maar helaas bleek niets minder waar. Bij iedere voetstap die je zet kom je afval tegen. De bosjes zijn gevuld met poo poo-papier en wat daar bij hoort. Ik wil natuurlijk niet te negatief klinken en met vingers wijzen, maar toch is het belangrijk om ook deze kant van van-life te benoemen.

Bus met board, Portugal, 2020, Bron: Rosie Ungheretti, uit eigen archief.

Het tweede wat me sterk is bijgebleven, is de sfeer. Ik merkte dat de lokale bevolking op veel plekken helemaal klaar is met de hippies in hun busjes. Campers werden vernield en als je pech had kon je worden bedreigd. Ik sprak met een aantal locals, die eigenlijk allemaal bevestigde wat ik al dacht. Het afval is zeker een belangrijke oorzaak van de weerstand tot van-life. Daarnaast neemt de drukte enorm toe op plekken als Portugal en Spanje, maar draagt het niet erg bij aan de lokale economie. Veel van-lifestylers willen zo goedkoop mogelijk leven. Dat doen ze door te shoppen en bij de Lidl en gratis te kamperen, in het wild.

Nu we het kort hebben gehad over wat er mis gaat, is het tijd voor wat lichtpuntjes. Als je van plan bent om binnenkort met je vierwielige vriend op pad te gaan, dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen om bij te dragen aan een friendly van-life. Hier zijn vier top-tips om een bewuste trip te maken voor het milieu en de lokale bevolking.

1. Leave no trace

Wij surfers houden van de natuur. Hoe kunnen we niet van haar houden? Ze verzorgt voor ons de playground om onze passie na te jagen. Daarom zorgen we graag voor haar. Eén van de manieren waarop we dat het best kunnen doen is door niets in de natuur achter te laten.

Hiermee bedoel ik dat we afval meenemen. Dat als we een nummer 1 of 2 doen, het papier braaf meenemen naar onze afvalzak. En zelfs met een schepje op pad gaan om onze poo-poo in te graven. Zo heeft de natuur er zelfs nog wat aan! Als je de leave no trace nog een stapje verder wil nemen, kun je een beach clean-up doen. Of natuurlijk een bosjes clean-up. Zo laat je de plek waar je van hebt mogen genieten nog schoner achter dan je het aantrof. Lekker bezig!

2. Get loco voor local

De plek die je bezoekt heeft heel veel mooie dingen te bieden. Van lokale barretjes met heerlijke tapas, tot gebreide producten van de dorps-oma. Ik zelf, vind het altijd fantastisch om mezelf helemaal onder te dompelen in wat een plek te bieden heeft. Het vertelt namelijk heel veel over de plek en zo kom je in aanraking met interessante verhalen en leuke mensen. Daarnaast ondersteun je de lokale economie door je aankopen bewust te doen, wat de ondernemer van het land wat je bezoekt goed kan gebruiken! 

Koop je producten op de lokale markten of in supermarktjes. Vermijd hierbij grote ketens als de Lidl of Aldi. Ga lekker uit eten of drink een biertje bij een lokaal restaurant. Top tip: hoe meer tl-licht en plastic tafels, hoe beter het eten vaak is! Ook zijn er in Portugal en Spanje, de topbestemmingen voor huidig van-life, veel lokale kunstenaars. Hier koop je een leuke illustratie voor in je bus, of bijvoorbeeld handgemaakte souvenirs voor het thuisfront. 

3. Mindful parkeren en reizen

Er zijn veel mooie beschermde natuurgebieden in de plekken waar we heenreizen. Hier groeien plantjes en leven dieren die een beetje extra rust nodig hebben. Daarom is het beter om daar niet te overnachten, ook al is het nog zo mooi. Parkeer dus op plekken die niet beschermd zijn. Het meest ideaal zou zijn als je op campings parkeert. Zo weet je zeker dat je geen fouten begaat, ondersteun je de lokale economie en kun je zelfs nog lekker douchen ook! 

“Top tip: hoe meer tl-licht en plastic tafels, hoe beter het eten vaak is!” 

Daarnaast is het soms zo dat vrije plekken heel druk zijn. Het is dan beter om even door te rijden en een ander plekje te vinden, zodat je beide de plek en de mensen die er al zijn respecteert. En bovenal: doe lekker rustig aan. Als je rustig reist, kun je veel meer mooie dingen zien. In de camper heb je vaak alle tijd en daarom is het een gegeven kans om te vertragen. Je ziet misschien minder plekken in één trip, maar hebt wel echt de tijd voor een plek. Bovendien gebruik je minder benzine. 

4. Gebruik natuurlijke producten

Natuurlijk is het heerlijk om je tanden te poetsen onder de sterrenhemel en de afwas te doen onder de stralende zon! Daarom is het een goed plan om natuurlijke producten te gebruiken. Stel dat er dan een trace van jou achter blijft op het stukje land waar je hebt mogen bivakkeren, dan heeft de natuur hier een minder harde strijd mee. Denk hierbij aan toiletartikelen en afwasmiddel. Kijk goed of de ingrediënten daadwerkelijk natuurlijk zijn, want soms is het sustainable onderdeel slechts een marketingstunt. 

Grote wasjes, kleine wasjes, Portugal, 2021, Bron: Rosie Ungheretti, uit eigen archief.

Daarnaast zijn er allerlei producten op de markt gebracht waardoor je single-use kunt vermijden. Dit is in het bijzonder heel fijn in de camper, omdat je dan minder afval produceert. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens fijn voor jou. Denk hierbij aan waterflessen, koffiekopjes, make-up artikelen en tupperware. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Met deze vier tips ben je al top bezig in het leven van een bewuste van-life en alles wat je nog extra doet is dubbel top! Geniet van de zonnestralen, de mooie golven en de schone natuur. 

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital