Nederlandse Surfweer voorspellingen

Het voorspellen van golven in onze kleine Noordzee is niet heel eenvoudig. Speciaal voor jullie maken we daarom elke week surfweer bericht.

Wil je zelf beter de golven voorspellen? Onder het surfweer bericht leggen we uit hoe dat moet.

Ziet het er goed uit? Kom dan langs voor een surfles of kom een surfboard of SUP bij ons huren.

Wil je een meer uitgebreid weerbericht dan kan je het best op de website van goedegolven.nl of surfweer.nl kijken.

Hoe kan ik voorspellen of er goede golven komen?

Wil je zelf beter worden in het voorspellen van goede golven? Dan is het handig om altijd de surfvoorspellingen te checken voor je weggaat van huis en vervolgens in het water te zien wat voor uitwerking dit op de zee heeft. Zo leer je het meest!

Welke websites kan je hiervoor gebruiken? Om een globale start te maken, kan je Windfinder gebruiken. maar magicseaweed en windguru zijn ook goede websites.

Hieronder hebben we een voorspelling voor de komende dagen staan van Windfinder met een uitleg daaronder.

Uitleg Windfinder tabel

Surfweer voorspellen nederland

1. Hoogte: lager dan 0,3 = geen surfbare golven.

2. Periode: aantal seconden tussen de golven, hoe groter de periode, des te meer energie er in de golven zit.

3. Richting: Uit welke richting komen de golven/ swell.

4. Windkracht: waait het harder dan 6 Beaufort, dan alleen voor (ver)gevorderde surfers.

5. Windrichting: Wind uit oosten? Dan vaak geen golven.

Er zijn nog vele andere websites en afhankelijk van je weerman of -vrouw skills zijn er ook allerlei kaarten te vinden.

Windswell en Groundswell uitgelegd

Waar let je op bij surfvoorspellingen? Ten eerste; de wind! Meestal hebben we in Nederland te maken met ‘windswell’, oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven.

Een ‘groundswell’ levert meestal de beste golven op. Maar komen wat minder vaak voor in Nederland en zijn lastiger te voorspellen voor de leek. Bij een groundswell is er een lagedrukgebied ergens ver op zee waardoor er daar golven ontstaan, die vervolgens naar de kust reizen (denk aan de kringen in het water als je er een steen in gooit) en, in het geval van Zandvoort, op de zandbank breken. In het gunstigste geval komen die golven zonder verstoord te worden door de wind, bij de kust aan. Zodat het niet ‘choppy’ wordt, maar de golven juist ‘clean’ zijn. Dat is wat je het liefst wilt! Met een groundswell is een lichte oostenwind juist goed, omdat deze de golven dan kan opstuwen.

Omdat Groot-Brittanie swells uit de richting west/ zuid-west voor Nederland blokt, kunnen wij alleen profiteren van de lagedrukgebieden uit noord/ noord-west. Dus grofweg heb je bij een west / zuid-west wind een windswell en bij een wind uit noord/ noord-west kans op een groundswell.

Let op het getij bij surfvoorspellingen

Dan nog een andere grote invloed op de golven; het getij! Laagwater kan ervoor zorgen dat kleine golfjes nog net over de zandbank breken. Terwijl met hoge golven het soms fijner is om met hoogwater te surfen, zodat de golven niet te hol op de zandbank dichtslaan. Ook kun je nog letten op de getijstroming. Met opkomend tij stroomt het water naar het noorden en met afgaand naar het zuiden. Staat er een harde zuiderwind, kies dan de omgekeerde getijstroming, zodat je niet naar IJmuiden afstroomt ;-0 en weer terug moet lopen. Daarnaast kan opkomend getij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de golven een extra push krijgen. Dus voor het getij geldt; ook altijd  checken wat het doet, om vervolgens in het water te zien wat voor uitwerking dit op de golven heeft.

De belangrijkste invloeden hebben we nu besproken: wind, swell en getij. Hoe vaker en langer je op het strand bent, hoe sneller je de golven leert voorspellen. Goed voornemen lijkt me!

Als het goed is kan je nu wat beter voorspellen wanneer je een surfboard bij ons kan komen huren🙂

Surfana korting bij cursus golven voorspellen

Als je echt goed golven wilt leren voorspellen dan raden we aan om een cursus te volgen bij Goedegolven.nl. Website bezoekers van Surfana krijgen 25% korting met de coupon code ‚gg4surfana‘. Klik hier voor de Nederlandse website en klik hier voor de Engelse website

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital