Golfsurfen leer je vaak op een “soft top” surfplank. Een soft top is over het algemeen breder en dikker dan surfboards die je kent uit surf films. Die zijn gemaakt epoxy of fiberglass, een softtop is gemaakt van foam . Hoe goed een surfboard drijft, wordt gemeten in liters. Een normaal PU boardje van 6 ft kan zo’n liter of 30 hebben, terwijl een soft top die even lang is misschien wel 45 liter heeft. Je hebt softtops in allerlei maten: van een 6 ft tot 9 ft. Het foam is vaak gekleurd in felle kleuren en de onderkant heeft vaak een lekker printje.
Er zijn een aantal redenen om een softtop te surfen:
De geschiedenis van golfsurfen strekt een stuk verder terug, maar de softtop bestaat nog niet zo lang. Het idee van een softboard was dat ze over alle kwaliteiten zouden beschikken als een modern hardtop surfboard maar de productiekosten lager dus ook betaalbaarder waren. De ’softtop revolutie‘ kwam op gang door Australiër Shane Steadman in 1970, die de uitvinder van dit board is. Leuk feitje is dat deze man ook de bekende Ugg schoenen uitgevonden heeft. Interessant is dat dit ook leidde tot een nieuw surfgedrag onder pro’s. Met deze nieuw ontwikkelde boards konden ervaren surfers eindelijk surfen op die riskante surfspots. Niet eens surfspots, maar gewoon hele gevaarlijke rifs en breaks waar je normaal gegarandeerd je board zou breken. Nog steeds is dit een echte sport voor sommige pro’s, lees daar hier meer over.
Softtops niet alleen geschikt voor beginners, maar voor iedereen die zin heeft in een chille surfsessie waar plezier voorop staat. Een softtop biedt veel stabiliteit en zorgt ervoor dat je meer golven kan pakken met minder inspanning. Eindeloos cruisen, dat is wat je doet op een sofftop. Check in dit filmpje hoe je lekker kunt cruisen op een sofftop. Ook bij Surfana vinden wij niets leukers dan een softtop sessie met de hele crew. Wat zijn de redenen dat wij met zijn allen graag op een softtop surfen?
Tip: als beginner wil je niet meteen te snel, te klein gaan. Voor nu is het vooral heel chill om een board te hebben die je stabiliteit en drijfvermogen biedt. Een te klein board kan ervoor zorgen dat je weinig golven pakt met als gevolg dat je met steeds minder plezier het water uit komt.
Softtop zie je vaak op beach break en bij surfscholen. Het vervoeren van een softtop is niet ideaal. Vergeet niet dat het een groter en zwaarder board is dan een regulier surfboard. Een softtop is weliswaar lichter dan een longboard, maar je lang en veel moet reizen naar stranden, wil je misschien toch iets kleiners. Bovendien, als je een softtop vervoert boven op je auto met boardracks, kan het foam al snel indeuken. Woon je aan zee? Dan is het vervoer natuurlijk geen enkel probleem. Of je huurt er een bij je favoriete surfschool, evenveel plezier en minder gedoe!
© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital