De surfregels

Nu we weten hoe we opstaan en hoe we de zee kunnen trotseren, komen we bij het volgende level terecht. Gefeliciteerd!
Daar komen alleen direct ook wat regels bij kijken. Ook al lijken surfers over het algemeen heel relaxed, we hebben toch een aantal regels in het water. Deze zijn bedoeld om de veiligheid van iedereen in het water te waarborgen, maar ook om het plezier te vergroten voor iedereen.

De regels gaan vooral over wie wanneer voorrang heeft. Eigenlijk net als op de weg. Alleen is het in het water helaas iets minder makkelijk dan in de mooie straten van Haarlem. Wie van rechts komt heeft namelijk niet per se voorrang. Wie dan wel?

De golf

Voordat je de regels gaat lezen is het belangrijk om te weten hoe een golf in elkaar zit. Als je het vorige artikel hebt gelezen, dan zijn termen als de pocket of de peak je niet onbekend. Heb je deze nog niet gelezen? Dan raad ik dit zeker aan, om wat meer informatie te krijgen over golven.
In het kort samenvattend staat daar omschreven wat de peak is van een golf en hoe je deze herkent. De piek is het hoogste punt van de golf, die overloopt in de schouder. Hier zit de meeste energie in het water en dus de meeste kracht. Dit is waar je de golf wil pakken.

De surfregels

De surf regels

De surf regels

1. Degene het dichtst bij de peak heeft voorrang.

Voor je een golf gaat in peddelen is het belangrijk eerst om je heen te kijken. Zo kun je scannen of er nog iemand anders voor dezelfde golf aan het peddelen is. Degene die het dichts bij de piek zit heeft namelijk uit eindelijk voorrang. In de illustratie zie je dat persoon A voorrang heeft op persoon B.
Dat wil zeggen dat als je een golf hebt die naar links breekt en er rechts van jou iemand de golf heeft (dichter bij de piek), deze persoon voorrang heeft.

In droppen
Indroppen is een term die je veel zult gaan horen in je surf carrière. Indroppen is wanneer je geen voorrang hebt op de golf, maar toch gaat. Dus stel persoon B in de illustratie gaat, dan is dat indroppen. Dit wil je ten alle tijden voorkomen!, want dit is niet relaxed voor degene van wie die golf is. Het is namelijk gevaarlijk, maar ook kom je in de weg van iemands lijn en kan hij/zij/hen de golf niet surfen zoals gewenst.

2. Paddle wide to stay alive.

Als je uit peddelt, of je hebt net een golf gehad en wil terug naar de line-up, dan is het slim om over de schouder van de golf te peddelen. Je peddelt dus ruim van de peak af, zodat je in het vlakkere water komt. Zo zorg je allereerst dat je geen andere surfers in de weg zit die op een golf zitten. Daarnaast bespaar je veel energie, omdat je makkelijker over de golven heen kunt peddelen.

3. Laat je board nooit schieten.

Het kan zijn dat er dikke bakken recht op je af komen, of kleine bakken. Wat er ook gebeurt, laat nooit je board los. Heel vaak is er namelijk iemand achter jou, ook al heb je nog zo goed gekeken.
Kies voor een duckdive of een turtle roll (daarover later meer).

4. Communiceer

Het is super nice als je in het water de tijd neemt om te communiceren. Bijvoorbeeld door links, of rechts, te roepen maak je duidelijk aan de andere surfers wat je gaat doen. Zo kan iemand uit de weg gaan, of ervoor kiezen om de golf de andere kant op te surfen.

5. Gun elkaar een golf  en geniet.

En als klapper op de vuurpijl geniet. Geniet van de golven met elkaar. Gun de anderen golven, deel het water en zorg voor een goede sfeer in het water. Zeg hallo tegen je medesurfers en probeer rekening met elkaar te houden.

Dit waren de belangrijkste regels voor het hebben van een fijne tijd in het water. Net als met de andere onderdelen van surf, vergt het inzetten van de regels ook wat oefening. Probeer altijd alert te zijn om het naleven van deze surf etiketten, maar weet ook dat een foutje kan gebeuren.

Wil je meer diepgang of uitleg van onze surfleraren? Wordt dan lid van onze surfclub of neem een surfles. Leden van onze surfclub krijgen een maandelijkse nieuwsbrief waarin de kennisbank onderwerpen meer uitgebreid worden behandeld.

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital