De sofftop

Wat is een softtop? 

Golfsurfen leer je vaak op een “soft top” surfplank. Een soft top is over het algemeen breder en dikker dan surfboards die je kent uit surf films. Die zijn gemaakt epoxy of fiberglass, een softtop is gemaakt van foam . Hoe goed een surfboard drijft, wordt gemeten in liters. Een normaal PU boardje van 6 ft kan zo’n liter of 30 hebben, terwijl een soft top die even lang  is misschien wel 45 liter heeft. Je hebt softtops in allerlei maten: van een 6 ft tot 9 ft. Het foam is vaak gekleurd in felle kleuren en de onderkant heeft vaak een lekker printje.

Waarom?

Er zijn een aantal redenen om een softtop te surfen:

  • Als beginner wil je altijd beginnen op een softtop, om de techniek onder de knie te krijgen.
  • Als je een surfplank hebt met meer volume kun je langer op de golf blijven. Dit omdat er minder energie vanuit zowel jou als de golf nodig is om het board vooruit te pushen. Je kunt platte, niet steile gedeeltes van de golf makkelijker berijden dan iemand met een kleiner boardje. Als de condities dus wat minder zijn, is ‘softtoppen’ altijd een optie.  Gegarandeerd plezier hebben!
  • Een softtop is vergevingsgezind. High performance surf boards kunnen niet goed tegen botsingen. Al bij de kleinste tik kan er een barst ontstaan. Het epoxy of fiberglass moet dan dichtgemaakt worden. Dat kan kostbaar zijn. Als beginner wil je die fouten kunnen maken en zit je niet te wachten op veel kosten.

Geschiedenis softtop

De geschiedenis van golfsurfen strekt een stuk verder terug, maar de softtop bestaat nog niet zo lang. Het idee van een softboard was dat ze over alle kwaliteiten zouden beschikken als een modern hardtop surfboard maar de productiekosten lager dus ook betaalbaarder waren. De ‘softtop revolutie’ kwam op gang door Australiër Shane Steadman in 1970, die de uitvinder van dit board is. Leuk feitje is dat deze man ook de bekende Ugg schoenen  uitgevonden heeft. Interessant is dat dit ook leidde tot een nieuw surfgedrag onder pro’s. Met deze nieuw ontwikkelde boards konden ervaren surfers eindelijk surfen op die riskante surfspots. Niet eens surfspots, maar gewoon hele gevaarlijke rifs en breaks waar je normaal gegarandeerd je board zou breken. Nog steeds is dit een echte sport voor sommige pro’s, lees daar hier meer over.

Voor wie?

Softtops niet alleen geschikt voor beginners, maar voor iedereen die zin heeft in een chille surfsessie waar plezier voorop staat. Een softtop biedt veel stabiliteit en zorgt ervoor dat je meer golven kan pakken met minder inspanning. Eindeloos cruisen, dat is wat je doet op een sofftop. Check in dit filmpje hoe je lekker kunt cruisen op een sofftop. Ook bij Surfana vinden wij niets leukers dan een softtop sessie met de hele crew.  Wat zijn de redenen dat wij met zijn allen graag op een softtop surfen?

  1. Meer golven met minder inspanning
  2. Langere ritjes op de golf
  3. Lekker zacht dus geen gevaar voor jezelf of anderen
  4. Softtoppen maakt de line-up gezelliger
  5. Softtoppen is leven

Tip: als beginner wil je niet meteen te snel, te klein gaan. Voor nu is het vooral heel chill om een board te hebben die je stabiliteit en drijfvermogen biedt. Een te klein board kan ervoor zorgen dat je weinig golven pakt met als gevolg dat je met steeds minder plezier het water uit komt. 

Waar?

Softtop zie je vaak op beach break en bij surfscholen. Het vervoeren van een softtop is niet ideaal. Vergeet niet dat het een groter en zwaarder board is dan een regulier surfboard. Een softtop is weliswaar lichter dan een longboard, maar je lang en veel moet reizen naar stranden, wil je misschien toch iets kleiners. Bovendien, als je een softtop vervoert boven op je auto met boardracks, kan het foam al snel indeuken. Woon je aan zee? Dan is het vervoer natuurlijk geen enkel probleem. Of je huurt er een bij je favoriete surfschool, evenveel plezier en minder gedoe!

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Website by Sturdy digital