De weg naar de perfecte pop-up

Tijdens het les geven merk je bij veel studenten dat ze vast lopen op de pop-up. Dit zorgt vaak voor frustratie en daardoor weer een minder goede pop-up techniek. Ook in de progressie van softtop naar andere boards is de pop-up vaak een punt waarop surfers spaak lopen. Daarom wijden we dit artikel aan het uitleggen van de ideale pop-up.

In mijn werk als surfcoach heb ik gemerkt dat er bij verschillende surfscholen, verschillende pop-up technieken worden uitgelegd. Veel surfscholen leren hun leerlingen om in één beweging van liggen op te springen in je stance. Dit is een snelle manier om iemand uit te leggen hoe hij/zij moet gaan staan op het board, maar is niet per se de beste manier. Als je hebt geleerd om op te springen, wil ik zeker niet zeggen dat je het niet goed doet, maar ik nodig je uit om na het lezen van dit artikel eens te proberen of je deze techniek wat vindt.

Bij Surfana is ervoor gekozen om de pop-up in 3 stappen te doen. Naar mijn mening/ervaring is dit de beste manier om op te staan. De beweging is gecontroleerder dan opspringen, waardoor je voeten vaker in de juiste positie landen. Daarnaast heb je gedurende de beweging meer contact met het board en dus meer controle over het board. Hierdoor is de kans dat als je staat je meteen omvalt minder groot.

De techniek

Voordat je begint met het opstaan, is het belangrijk dat je goed op je board ligt en peddelt voor de golf. Als je hier meer over wil weten kun je het voorgaande artikel lezen over peddel techniek. Laten we er voor nu vanuit gaan dat je hebt gepeddeld voor de golf, de golf je raakt en je drie power-peddels hebt gemaakt voor de extra snelheid.

Stap 1.

Voor stap 1 plaats je je handen onder je borst. De pro-tip hiervoor zou zijn om je handen tegen je ribben te zetten met je vingers wijzend naar voren. Zo zorg je ervoor dat je niet de rails van je board vastpakt, want dat willen we niet.
Nu je handen goed zijn, wijzen je ellebogen in de lucht als een soort kippenvleugels. Nu duw je jezelf op zodat je borst omhoog komt. Je heupen blijven nog laag boven het board zweven. Je bent nu dus eigenlijk in een plank positie met je heupen laag.

Pop-up handen bij borst

Pop-up handen bij borst

Stap 2.

De volgende stap gaat al meer op staan lijken! Je wil nu namelijk je achterste voet in positie gaan zetten. Je schuift je achterste voet op het dek tot de hoogte van je knie. Je been van je achterste voet zal moeten open draaien. Het klinkt misschien gek, maar we noemen het altijd het been van een plassend hondje. Daarmee willen we zeggen dat je heup open is, waardoor je knie naar de lucht wijst en niet onder je lichaam zit.
De achterste voet die je net hebt neergezet, staat parallel aan de tail van je board en wijst dus naar buiten.

Pop-up achterste voet

Pop-up achterste voet

Stap 3.

Nu is het tijd om je voorste voet te gaan plaatsen op het board. Je achterste voet staat al en je handen zijn nog op het board, deze gaan nu het gewicht dragen. Hierdoor kom je voorste voet vrij en kun je die met een soepele beweging tussen je handen plaatsen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je voorste voet in 45 graden staat en dus wat naar buiten wijst. Zo heb je meer balans dan wanneer je voet recht naar voren wijst.
Nu de voeten op het board staan laat je rustig je handen los van het board. Je blijft laag in de benen, maar komt omhoog met het bovenlichaam met je borst wijzend naar voren.

Pop-up voetpositie

Pop-up voetpositie

Pop-up voetpositie dichtbij

Pop-up voetpositie dichtbij

Nu is het tijd om zelf te gaan oefenenen. Ik raad het iedereen aan om dit vaak thuis te oefenen. Dit deed ik zelf ook toen ik begon met surfen. Je traint namelijk je spier-geheugen, waardoor het in het water makkelijker zal gaan. Je kunt het op een yoga mat oefenen, of op een surfboard. Wel verstandig om de vinnen er even af te halen.

Ik hoop dat je hierdoor vaker lange ritten kunt maken op die heerlijke golven. Onthoud dat het veel oefening kost en dat vallen er nu eenmaal bij hoort. Bescherm wel altijd je hoofd, want die heb je nog lang nodig.

Enjoy the ride!

Wil je meer diepgang of uitleg van onze surfleraren? Wordt dan lid van onze surfclub of neem een surfles. Leden van onze surfclub krijgen een maandelijkse nieuwsbrief waarin de kennisbank onderwerpen meer uitgebreid worden behandeld.

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital